ттс чекмедже

Стипендии за деца от социално слаби семейства

Стипендии за деца от социално слаби семейства

Театрално-танцова студия „Чекмедже“ дава стипендии за деца от социално слаби семейства през цялата учебна година до пълното запълване на свободните места. Целта на тези  стипендии е да се даде шанс на талантливи деца, които нямат възможност да посещават подобни организирани занимания, но имат желание да се развиват в сферата на театъра и танца. 

Ето мотивите ни за съществуването на тези стипендии:

Здравейте, казвам се Даниана. Аз съм основателят на Театрално-танцова студия „Чекмедже“ (макар че децата и родителите от първата ми група имат, не малък дял в това да се почувствам достатъчно уверена да направя своя студия) и основен преподавател на групите. Повече информация за мен можете да прочетете тук: https://www.skrintheatre.com/chekmedge/
Тъй като знам колко трудно е да повериш детето си в нечии ръце, както и че у нас всеки се съмнява, че под доброто дело дебнат скрити намерения, реших да Ви разкажа личната си история и мотивите ми да пусна тези стипендии.
И така, когато аз самата бях дете попаднах в театралната школа на Малък Куклен Театър „Слон“. Школата беше безплатна за децата от моето училище, но само до седми клас. Когато станах осми клас съответно спрях да ходя. Не сме били социално слаби, но точно тогава имахме проблеми и аз като „голям човек“ , без дори да говоря с родителите си, реших, че семейният ни бюджет не може да понесе тази такса и въпреки голямото си желание да бъда част от школата, се отказах. Тогава случайно ме срещна Мирослав Цветанов – директор на театъра и ръководител в школата, и ме попита къде се губя. Работата веднага стана ясна и той ме привиква в петък (тогава бяха заниманията ни) да се разберем. В онзи съдбоносен петък той, Роза Николова (актриса, режисьор и преподавател) и Диляна Николова (художник, аниматор, сценограф и преподавател) ми казаха, че вярват в мен и моите възможности, затова мога да посещавам часовете безплатно. Това беше причината да остана в Театъра и да бъда твореца, който съм днес, дори може би човека, който съм. Тези стипендии са моя начин да им се отблагодаря – искам да предам нататък! Вярвам, че всяко дете заслужава своя шанс и смятам да направя каквото е по силите ми, за да помогна на тези, които съдбата, живота или просто стечение на обстоятелствата са притиснали.

“Чекмедже” използва комбинация от театрални и танцови техники при обучението на децата. Този метод води до пълно себеовладяване – физическо и психическо – и повишаване на цялостното самочувствие на възпитаниците.

Резултатите, които постигат малчуганите на “Чекмедже”, са оценени на редица фестивали: Детски фестивал на изкуствата “Сребърна звезда” 2017г. – “Диплом за особен принос”; Dance World Cup – 4 място; Sofia Open Danse Festival 2018 – 2 място; Четвърта интернационална младежка олимпиада за изкуство и танц 2018 – две първи места; Конкурс “Талантите на Перник” 2019 – златен медал; Международен детско – юношески театрален фестивал “Арлекин” – Грамота и плакет за отлично представяне и др.

“Гордеем се с индивидуалния си подход към всяко дете, който изважда на преден план неговите лични положителни качества. Грижата за изграждането на бъдещия човек чрез изкуство е приоритет за нас, без да имаме за цел непременно да го превърнем в „човек на изкуството.” – споделя Даниана Коева, преподавател и основател на студията.

Ако познавате или сте такова дете можете да ни потърсите на телефон 0887440594.