Пътуващ театър „Скрин“

image

Пътуващ Театър "Скрин"

       Основахме пътуващ театър „Скрин“ през 2016-та година, като тогава ние, екипът на представлението „Каша за душата или Коледното джудже в бакалницата“, след няколко години успешна съвместна работа, решихме да продължим заедно напред в творческия си път. През изминалата година театърът ни беше представен на няколко различни сцени в София и Перник, между които театър „Ателие 313“, открита сцена „Сълза и смях“, „Открита арт сцена на Шипка“, „TheArt Foundation“, Младежки дом – Перник. А днес вече можем да се похвалим с цели два нови проекта, с които се надяваме скоро да можем да зарадваме любимите си зрители.

     Ние вярваме в силата на театъра, способността му да докосва сърцето и да обогатява усещането за света. Затова и ние правим семейни представления – такива, които носят по нещо на всеки член от семейството, които предизвикват разговори и сплотяват. За нас като творци, не съществува по-голямо удовлетворение от това да видим светналите погледи на децата и разчувстваните родители, които развълнувано им обясняват различни моменти от нашето представление.

Вярваме, че тепърва ще имаме много неща, които да ви покажем и ще бъдем щастливи, ако останете с нас, за да ги видите.

Актьорски състав:

daniela
Даниела Маринова
konstantin
Константин Костадинов
iva
Ива Караманчева

"Мегале теа"

„Мегале теа“ е първото заглавие от поредицата „Мѫдрꙑи огн̑ь“ („Мъдрият огън“) на Пътуващ театър „Скрин“. Това ще бъдат спектакли изградени на принципа Site-specific art и базирани на тракийската митология от Граовския регион.
Спектакълът „Мегале теа“ е посветен на Великата богиня-майка на траките – Мегале теа. Анонимна, с много лица, върховна сътворителка и пазителка на домашното огнище – тя внася смисъл в живота на хората, насочва ги по пътя и им носи надежда.
Режисьор – Анджей Сойка
Сценарий – Даниана Коева
Хореограф – Йоана Йорданова-Сойка
В ролите на различните проявления на Мегале теа:
Бендида – Даниела Маринова
Котито – Даниана Коева
Брауро – Зоя Шопова
Зеринтия – Златина Стойчева
Хипта – Ива Караманчева
Мизи – Лариса Койнова

image

"Каша за душата или Коледното джудже в бакалницата"

    Едно семейно представление за избора, пред който всеки един от нас е изправен всеки ден. Избора на пътя, по който да поеме – пътя на духовното или пътя на материалното. Главният герой – Коледното джудже (домашно духче) случайно се запознава с поезията в лицето на една книга разменена за пакетче кафе в кварталната бакалия. Това запознанство го поставя пред сложен и на практика невъзможен избор за неговото недорасло съзнание – духовното (представено в приказката от беден студент, който не може да го храни и топли, но е способен да му чете до безкрай красиви истории) или материалното (в лицето на продавачката в бакалницата, която го храни с вкусна каша и топли цял етаж само за него, но е неспособна да прочете нещо повече от сутрешния вестник). Това е една проста, забавна история от времето на Х. К.Андерсен, която толкова много напомня за днешните човешки търсения, копнежи и проблеми.

Режисьор: Даниана Коева

Сценография: Кристиан Леков

Анимация: Стела Танева

Музика: Милен Апостолов

В ролите:

Даниела Маринова,

Ива Караманчева,

Константин Костадинов,

Със специалното участие на:

Георги Михалков

и Алгара Михалкова – глас.

 

 

Проектът е реализиран със съдействието на:

image
Посолството на Кралство Дания
image
MR. Bricolage
image
Национален Фонд Култура

"Голямото жабешко пътешествие"

        “Голямото жабешко пътешествие” е семейно представление посветено на уникалният природен феномен блатото “Мухалница”. Или по-точно на смелите планинснки жаби, които изминават огромни разстояния от планината до блатото и обратно за да хвърлят хайвера си в него.  Историята разказва за едно смело жабче, което се налага да израсне във възрастен по пътя към дома си в търсене на родителите си. Възрастните също могат да намерят примери за собствените си грешки и победи в комуникацията си с младите. В края на представлението младостта и старостта се срещат, за да постигнат едно ново ниво на разбирателство.

 

         Друго изключително в това представление е, че почти всичко в него е изработено от остатъчни и отпадъчни материали. Тоест имахме желанието да създадем представление с нулев въглероден отпечатък като докажем, че отпадъците, които произвеждаме всеки ден могат да се превърнат в красив сценичен продукт. 

 

        Режисьор: Даниана Коева

        Сценограф и ателие: Николай Николов

        В ролите: Даниела Маринова и Златина Стойчева

Ако харесвате работата ни и искате да станете наш спонсор, свържете се с Даниана Коева.